Tempix

Kylkedjan

kylkedjan

Mycket kan hända en matvara på vägen mellan producent och butik. Det räcker att en enda aktör i kylkedjan hanterar varan i en för hög temperatur för att smak och kvalitet ska påverkas. Indikatorn fungerar som ett kvitto och garanti för att varorna i matkassen är i gott skick när kunden lämnar butiken.

kylkedjan_steg1

Steg 1

Kylkedjan börjar redan vid paketeringen av produkten. Där fästs etiketten på varje förpackning och fraktas sedan till grossistens distributionslager och kylrum.

kylkedjan_steg2

Steg 2

Varan ligger i kylrummet någon timme till ett dygn innan den kontrolleras och transporteras till butik. I varje led kontrolleras temperaturindikatorn.

kylkedjan_steg3

Steg 3

Butiken förvarar produkten i kylrum eller i kyldisk och kontrollerar kontinuerligt att varan är kyld och indikatorn är opåverkad.

kylkedjan_steg4

Steg 4

Hel streckkod och svart streck i etikettens fönster garanterar att varan varit rätt hanterad genom hela kylkedjan. Detta är en enkel och säker garanti för att du köpt en rätt hanterad produkt.

kylkedjan_steg5

Steg 5

Indikatorn är inställd på den rekommenderade tid en vara kan vara utan kylning mellan producent och butikskassan. Därefter är det ditt ansvar att hantera varan rätt.

Bra för alla parter

biff

Tempix gör nytta för dig

Mycket kan hända en matvara på vägen mellan producent och butik. Det räcker att en enda aktör i kylkedjan hanterar varan i en för hög temperatur för att smak och kvalitet ska påverkas. Indikatorn fungerar som ett kvitto och garanti för att varorna i din matkasse är i gott skick när du lämnar butiken.

Det här har många fördelar för dig som konsument, men också i det större perspektivet. Det är lättare att undvika onödigt svinn och energiförlust i alla led av produkthanteringen och det är bra för oss alla. Tempix etikettsystem främjar på så sätt både miljö, hälsa och goda matvanor. Du kan också vara säker på att maten har den goda kvalitet du har betalat för.

Bättre mathantering i butiken

Det finns många fördelar med Tempix temperaturindikator i butiken. Uppstår ett haveri i kylutrustningen kan personalen lätt se vilka varor som har farit illa och rensa ut dessa.

Butiken får också kontroll över att produkterna man säljer har haft, och har rätt temperatur. Detta leder också till ökat kvalitetstänkande hos transportföretag, butikspersonal och andra inblandade.

transport

Kontroll över leveranserna

Transportören och grossisten får bättre kontroll på varuleveransernas temperaturgränser. Gränserna för ansvaret blir tydliga. Även här blir resultatet ett förhöjt kvalitetstänkande bland alla som har hand om varorna.

God kvalitet hela vägen

Tillverkaren kvalitetssäkrar produkten ända fram till kunden genom att ha kontroll på varje enskild vara. Temperaturindikatorn garanterar att den smak och kvalitet varan hade vid tillverkningstillfället också är det kunden får i butiken.

Vi har mycket att vinna på att hantera maten rätt i alla led. Ett ökat kvalitetstänkande är bra för oss alla, mindre svinn och energislöseri är bra för hela jorden.

Kylskolan

Välkommen till kylskolan! Det finns en mängd saker du kan göra för att bli riktigt kylsmart.

Obruten kylkedja från affären och ända hem

Kylda varor är alltid bra att få hem så snabbt som möjligt. Även en kort tid i för hög temperatur kan få bakterierna att föröka sig, och produktens ursprungliga egenskaper försämras. När du handlar på sommaren är det smart att ha med sig kylklampar och kylväska. Det gör det lättare att hålla känsliga produkter kalla under transporten hem från butiken.

Kolla temperaturen

Det lönar sig att kolla temperaturen i kylskåpet då och då. Lägg en termometer i ett vattenglas och ställ glaset i kylskåpet. Lämplig kylskåpstemperatur hemma är plus 2 till plus 6 grader. På grund av luftcirkulationen varierar temperaturen i olika delar av kylskåpet. Oftast är det kallast i skåpets nedre del och varmast högst upp. Förvara känsliga varor t.ex. kött och mjölk där det är som kallast och grönsaker där det är varmare. Om kylskåpet är mycket fullt inför en fest kan det vara bra att ställa in temperaturen lite kallare än normalt.

Mer smarta tips

Djupfryst mat skall tinas långsamt i kylen och sedan användas så snart som möjligt.

Mat som ska marineras mår också bäst av att vara i kylskåpet.

Fisk förvaras bäst vid 2° C eller lägre. Eftersom kylskåp ofta är varmare bör du inte förvara färsk fisk eller skaldjur mer än 1-2 dagar i kylskåpet.

Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Obs, detta gäller dock inte känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.

Kött som hanterats i obruten kylkedja från butik till matlagning går att tillaga även efter bäst-före-datum. Kontrollera bara att det luktar fräscht och inte är kladdigt på ytan. Det är dock alltid viktigt att köttet blir ordentligt upphettat.

Köttfärs, grytbitar och skivat kött ska frysas in i platta tunna paket. Tina långsamt och tillaga sedan som vanligt. På så sätt får du ett godare och saftigare kött när du lagar till det.

Genom att ha koll på dessa enkla tips är det lätt att göra förbättringar i mathanteringen. Du sparar både energi och pengar, samt att maten blir godare och fräschare.